Jdi na obsah Jdi na menu
 


ObrazekObrazekPôvod

Prvé kostry bobrov majú približne 32 mil. rokov. Doteraz vedci určili 22 rodov bobrov, z toho niektoré boli veľké asi ako medveď a vážili 200 až 300 kg. Bobry aké poznáme dnes sa vyvinuli asi pred 7 mil. rokmi. Teraz je najväčším myšotvarým cicavcom na severnej pologule a váži okolo 30 kg.
Poznáme dva žijúce rody bobrov, sú to bobor eurázijský a severoamerický.

Činnosť

Stavajú si príbytky, ktoré vyzerajú iba ako kopa blatového dreva, ale pod tým sú ešte kamene. Vo vnútri majú lôžka na odpočinok, miesto kde si sušia srsť a vetrací otvor. Do tohoto domca sa vchádza podvodným vchodom, ktorý môže mať až 10m. Výška umelej nory býva aj 2m a priemer základne pod vodou aj 12,5m.
Hrádze si stavajú na prirodzených prekážkach vody, napr. veľkých kameňoch. Najprv prinesú veľké konáre alebo malé kmene, nimi skrížia vode cestu. Potom prinášajú mnoho menších a všetko zavŕšia blatom. Priemerne dlhá hrádza má 22,7 m ale niektoré majú až 600m.
Hrádze majú dve poslania. Po prvé: bobry si potravu ukladajú vo vode a to tak hlboko aby neboli v lade. Po druhé: aby bol vchod do bytu stále pod vodou.

Bobrie telo

Bobor ako vodný živočích je perfektne prispôsobený na život pod vodou. Vydrží tam až 15 minút. V zime sa pohybuje vo vode s teplotou okolo bodu mrazu. S jeho malým telom dokáže pod vodou preplávať až 750m. Jeho typicky plochý chvost používa na prudké zrýchlenie. V ušiach a nose má chlopne proti vode a na očiach ma membránu ktorú môže na suchu stiahnuť. Jeho hydrodynamické telo je pre vodu to najlepšie spomedzi myšotvarých cicavcov.

Jedálniček

Celý rok žerie stromy, obľubuje najmä kôru. Keď je z čoho ochutí si to leknami či riasami alebo výhonkami, ale nikdy nie mäsom. Strom s priemerom 12 cm zotne za pol hodiny. V zime žerie drevo ktoré má uložené v chlade pod hladinou, zaťažené kameňmi.




Rodinka

Bobry sú monogamné, celý život žijú ako rodina. V januári a februári začínajú bobrie naháňačky po priehrade. Samotný rozmnožovací cyklus samice trvá dva týždne. Mláďatá sa rodia o 100 dní, v máji, v jednom vrhu je zvyčajne 4-5 mláďat, ale niekedy aj 9. Bobry majú do roka iba jeden vrh.
Mláďatá sa rodia s otvorenými očami a vážia pol kila, no za prvý rok života priberie aj 10 kg.
O mláďatá sa stará celá rodina, rodičia aj o rok starší súrodenci.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA